Drie tuinbouw gerelateerde ondernemers gaan officieel toestemming vragen om op professionele wijze cannabis te telen voor medicinale en farmaceutische toepassingen. Hun nieuwe bedrijf, NatureCanDo, dient bij de overheid een aanvraag in om een kleinschalige maar technologisch zeer hoogwaardige kwekerij te starten. De initiatiefnemers investeren met eigen geld en voor eigen risico in deze onderneming, die op alle mogelijke manieren voldoet aan de Nederlandse wetgeving.

De drie ondernemers, Kees Valstar, John Harting en Bram van Marrewijk, vervullen prominente functies bij Nederlandse toeleveranciers of producenten in de tuinbouw. Vanuit hun achtergrond zien zij dat Nederland alle kennis en capaciteiten in huis heeft om de teelt van cannabis (hennep) voor medicinale en farmaceutische toepassingen op een professionele wijze op te starten.

Oproep aan de politiek

“Wij roepen de politiek en de bestuurders in ons land op om zich nadrukkelijk te verdiepen in de bijzondere werking en toepassing van cannabis. Pas de regelgeving zodanig aan dat wij de mogelijkheden van deze plant, met al haar werkbare stoffen, gereguleerd maar wel ruimhartig kunnen toepassen voor medicinale en farmaceutische toepassingen”, zegt Kees Valstar, eigenaar van Healthy Plant Products en voormalig directeur van Best Fresh Group.
“Wij willen starten met een kleinschalige maar goed beveiligde, hightech kwekerij voor cannabis waarvan wij de producten aan gereguleerde en onder toezicht staande bedrijven kunnen leveren. Zij maken uiteindelijk de producten waarmee we tienduizenden, maar wellicht zelfs honderdduizenden mensen in Nederland een betere gezondheid en meer levensgeluk kunnen geven”, zegt Kees Valstar.

Wel in het buitenland, maar niet hier

De teelt van cannabis voor medicinale en farmaceutische toepassingen heeft veel potentie, maar komt hier nog niet van de grond. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten en Canada, waar deze ontwikkeling de afgelopen jaren wel krachtig van start ging. “Op dit moment bouwen wij de meest moderne cannabiskwekerijen met Nederlandse technologie in de VS en Canada. Nederlandse specialisten worden ingevlogen voor het installeren en inregelen van de installaties, en niet zelden zijn het Nederlandse telers die daar het teeltproces optimaliseren. Het is tamelijk hypocriet dat we nu al die technologie en kennis voor de teelt van cannabis wel naar het buitenland exporteren maar niet in eigen land mogen toepassen”, zegt Bram van Marrewijk namens NatureCanDo.

Hoge kwaliteit met lage milieu-impact

Het onderzoek naar de toepassingen staat nog in de kinderschoenen, maar het staat al vast dat vele patiënten met ziekteverschijnselen zoals Crohn, epilepsie, MS en artritis, heel veel baat hebben bij de werkzame stoffen in cannabis. Daarvoor is het van groot belang dat we de goede rassen telen, met planten van een hoge kwaliteit. “Als één land in de wereld over veel kennis beschikt van het telen van planten in extreem gecontroleerde en beschermde omgevingen, dan is het wel Nederland. Onze glastuinbouwsector weet als geen ander hoe we gezonde planten grootbrengen, met een minimale impact op de omgeving”, zegt John Harting, DGA van Harting Holland. “Steeds meer teelten gebruiken vrijwel geen gewasbeschermingsmiddelen meer en het toedienen van water en energie gebeurt steeds meer circulair en duurzaam. Daarnaast is ons land wereldwijd een gidsland en koploper in de veredeling van cultuurgewassen. De meest innovatieve bedrijven, als het gaat om het veredelen en creëren van nieuwe, betere rassen, zijn hier gevestigd. Al deze knowhow kunnen wij ook inzetten voor de teelt van cannabis.”

Op de website van NatureCanDo zetten de drie ondernemers hun standpunten nader uiteen in een position paper en roepen zij andere ondernemers en belangstellenden op een steunverklaring te tekenen voor medicinale cannabisteelt in Nederland.