Voor telers die vooruit kijken

Breed kennisprogramma, innovaties en nieuwe paviljoens op GreenTech

Tuinbouwbeurs breidt uit met biologisch segment TOFF
364 0
Breed kennisprogramma, innovaties en nieuwe paviljoens op GreenTech

De derde editie van GreenTech Amsterdam, die van 12 tot en met 14 juni wordt gehouden, zal 20% groter zijn dan de voorgaande editie in 2016. Volgens beursorganisator RAI Amsterdam bewijst dit dat het evenement zich op de kaart heeft gezet als een internationaal platform voor de tuinbouwsector. Ook dit jaar is aan de beurs een breed kennisprogramma gekoppeld, dat onder andere wordt ingevuld middels nieuwe themapaviljoens.

De nationale en vooral internationale bezoeker kan dit jaar minimaal 450 exposanten, wereldwijde marktleiders en innovators, op het gebied van tuinbouwtechnologie ontmoeten. De deelnemerslijst wijst op een compleet aanbod van kassenbouwers, tuinbouwtoeleveranciers, machinebedrijven, potgrond- en substraatproducenten, aanbieders van belichting en zaadleveranciers.

Uitgebreid kennisprogramma

Vanaf de eerste editie in 2014 wil GreenTech zich van andere evenementen onderscheiden middels een uitgebreid kennisprogramma. Komende editie bestaat dat programma uit meer dan 80 kennissessies, verdeeld over drie theaters: Food & Flower Crops, Climate, Water & Energy en Trends & Innovation.

Verder brengt de beurs, naast het in 2016 geïntroduceerde Vertical Farming Pavilion, het Precision Horticulture Pavilion. Daarin wordt speciale aandacht besteed aan sensoring, camera’s, robotisering en digitalisering. Nieuw is bovendien het Medicinal Crops Pavilion, waar onder andere technologie voor medicinale cannabisproductie centraal staat, een onderwerp dat terugkomt in het kennisprogramma.

Het paviljoen ‘vertical farming’ gaat na het succes van twee jaar geleden op herhaling. “Ook in 2016 sloten we onze ogen niet voor de discussie binnen de sector of dit de toekomst is van de mondiale voedselproductie of niet. Feit is wel dat het vanuit technologisch oogpunt een hele interessante ontwikkeling is. We leggen in het paviljoen uit wat de techniek precies behelst en zullen ook teeltsystemen demonstreren. In de afgelopen jaren zijn er immers volop nieuwe initiatieven ontstaan op dit gebied”, zegt beursmanager Mariska Dreschler.

Objectieve dialoog

De informatieve theaters worden mede mogelijk gemaakt door diverse internationaal gerenommeerde partijen uit de glastuinbouw, waaronder: Koppert, Biobest, Svensson, Hoogendoorn, Hortimax, Priva, Philips en Alumat Zeeman. “We zijn erg trots dat deze bedrijven en instellingen zich nadrukkelijk hebben verbonden aan dit initiatief”, stelt Dreschler.

De verwachting in april was dat nog meer bedrijven hun medewerking aan de kennissessies zouden toezeggen. “Hun kennis en expertise zorgt ervoor dat een bezoek aan deze sessies een must is voor elke teler. Samen zorgen we voor een kwalitatief hoogstaand programma, waarin de dagelijkse praktijk van de internationale teler centraal staat.”

Adviesraad

Een commissie van experts adviseert de beursorganisatie over de thema's, onderwerpen en sprekers om het uitdagende kennisprogramma te kunnen garanderen. Deze adviesraad is opgericht om ervoor te zorgen dat er een objectieve dialoog ontstaat over de actuele onderwerpen binnen de snel evoluerende tuinbouw.

De leden van de adviesgroep voor deze editie zijn: voorzitter Sjaak Bakker (Wageningen University & Research), Aad van den Berg (Delphy), Gabrielle Nuijtens (Topsector Tuinbouw & Uitgangsmateriaal) en Michael Ploeg (Dalsem). “We zijn erg blij met de prominente adviesraad, die ervoor zorgt dat het kennisprogramma bestaat uit sessies die telers prikkelen en aanzetten tot nadenken”, zegt de beursmanager. “Hun expertise, ervaring en kennis is van onschatbare waarde voor ons programma.”

The Organic Farmers Fair

Als nieuw segment voegt de beursorganisatie dit jaar The Organic Farmers Fair (TOFF) toe. Drie dagen lang staan kennis en innovatie op het gebied van biologische land- en tuinbouw in de schijnwerpers. Dit beurssegment is ontstaan uit een samenwerking met de organisaties IFOAM en FiBL en wordt mede mogelijk gemaakt door vijf partners: Bejo, DCM, Steketee, Koppert en Delphy. Daarnaast treedt Wageningen University & Research op als ondersteunende partner.

Ook voor de biologische teelt is een hoogwaardig kennisprogramma opgesteld, dat de meest relevante kwesties in deze bedrijfstak uitgebreid zal bespreken. TOFF streeft naar een positie van internationale ontmoetingsplaats voor biologische telers, maar ook ‘conventionele’ telers die een overstap naar biologisch overwegen.

Bejo Zaden organiseert tijdens de beurs een ‘biologische excursie’, waar belangstellenden hun zaadveredelingsfaciliteiten, biologische groenteproductie en twee toonaangevende biologische producenten kunnen bezoeken.

Congres over toekomst

Voorafgaand aan de beurs vindt op maandag 11 juni de GreenTech Summit plaats. Dit seminar biedt 750 investeerders, veredelaars en telers een unieke kans om te netwerken, maar vooral om deel te nemen aan een hoogwaardig programma. Onder de titel ‘The future of horticulture – insights for the next decade’ delen visionairs en experts hun visie op de wereld van de tuinbouw voor de komende tien jaar.

Dagvoorzitter van de Summit is standup comedian Greg Shapiro. Sprekers zijn onder andere Stijn Baan (Koppert Cress), Martin Koppert (Koppert Biological Systems), Mike Vermeij (BOM Group) en Christian Kromme, futurist, spreker en auteur van ‘Humanification’. Kromme gaat in op (het DNA van) innovatie en hoe dit is toe te passen in de glastuinbouw en ons persoonlijke leven.

Flower Trials en Award

Een zeer positieve meerwaarde vindt de beursorganisatie de directe koppeling met het breeders-event Flower Trials. “In 2014 vonden beide evenementen al gelijktijdig plaats en twee jaar geleden was er sprake van onderlinge interactie. Die samenwerking gaan we dit jaar continueren.”

Op de beursvloer komt een kas te staan waarin de veredelaars uit de sierteelt, die deelnemen aan de drukbezochte open dagen, hun producten presenteren. Die presentatie wordt gecompleteerd door de gewassen van de groenteveredelaars, waardoor dit belangrijke segment binnen de glastuinbouw eveneens is vertegenwoordigd op de beurs. Het breederspaviljoen moet voor veel beleving zorgen en een goede opstap zijn naar de live bezoeken aan de veredelingsbedrijven.

Een van de hoogtepunten van de eerste twee edities van de vakbeurs, was de strijd om de Innovation Award. Het aantal aanmeldingen daarvoor stijgt voortdurend. Ook deze verkiezing draagt bij aan het streven van de beurs om zich mondiaal te onderscheiden op gebied van kennisoverdracht en innovatie. “We willen alle trends en ontwikkelingen helder in beeld brengen. Ik durf te stellen dat geen andere tuinbouwbeurs in de wereld haar noviteiten zo nadrukkelijk uitlicht”, meent Dreschler

Jaarlijks internationale vakbeurs

Zij zegt tevreden te zijn over de editie van 2018 als er synergie ontstaat tussen exposanten en bezoekers en als dit leidt tot zakelijke afspraken. “We zullen wederom alle beschikbare indicatoren inzetten om die tevredenheid onder de verschillende doelgroepen te meten. Wanneer bezoekers aangeven nieuwe kennis te hebben opgedaan, geïnspireerd te zijn en de volgende keer weer een bezoek te brengen aan Amsterdam, dan hebben wij het goed gedaan.”
Die vierde editie vindt overigens niet pas plaats in 2020, maar al in 2019, want de organisatie heeft op voorhand al besloten om van de GreenTech een jaarlijkse internationale vakbeurs te maken.

Samenvatting

Medio juni vindt in Amsterdam de derde editie plaats van de vakbeurs GreenTech. In vergelijking met de beurs in 2016 groeit zowel de beursoppervlakte als het aantal deelnemers uit Nederland en daarbuiten. Nog nadrukkelijker wordt de focus gelegd op kennisoverdracht en innovatie. Diverse themapaviljoens belichten de actuele onderwerpen in de internationale glastuinbouw. Een onafhankelijke adviesraad bewaakt de kwaliteit van dit programma. Op voorhand heeft de beursorganisatie besloten vanaf 2019 over te stappen op een jaarlijkse frequentie van het evenement.

Tekst: Roger Abbenhuijs.

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd