Voor telers die vooruit kijken

Grootste aardbeienkas van Nederland in recordtijd gerealiseerd

1.8K 0
Grootste aardbeienkas van Nederland in recordtijd gerealiseerd

Afgelopen vrijdag is in Zuilichem In het bijzijn van relaties en genodigden Dutch Berries feestelijk geopend. Het 20 hectare grote aardbeienbedrijf van de Gijbert Kreling Groep werd in recordtijd - 20 weken - gerealiseerd, ondanks of eigenlijk dankzij maatschappelijke weerstand.

Een huzarenstukje, aangezien de nieuwbouw pas op 7 maart van dit jaar van start ging. Oorzaak was een procedure van de Stichting Dorp en Landschap Bommelerwaard tegen de uitbreiding van de 'megakas' van Dutch Berries, schuin tegenover de grootste chrysantenkwekerij van Nederland (Diamond Flowers), die ook in recordtijd is aangelegd. Bovendien waren er bezwaren tegen de huisvesting van honderden arbeidsmigranten die de aardbeien van Dutch Berries komen plukken. Dutch Berries wil die graag op eigen terrein huisvesten, maar dat is nog niet geregeld. De rechter bleek echter niet onder de indruk van de bezwaren, waarna de bouw dit voorjaar toch van start kon gaan.

Uitdagingen

Eigenaar Gijbert Kreling kocht de boerderij langs de Uilkerweg al in 2004, met een oppervlakte van 37 hectare. Dit met de bedoeling om er chrysanten te gaan telen. De plannen veranderden echter en in 2016 leek er schot te komen in de mogelijkheden op deze plaats te mogen bouwen. Daarvoor moest wel eerst de bestemming worden gewijzigd. Twee jaar later kon de bouw - na de gerechtelijke uitspraak - eindelijk beginnen. Het project Dutch Berries van twee keer 10 hectare werd in amper 20 weken ontwikkeld. Het resultaat van een innige samenwerking tussen de GK Groep, tuinbouw toeleveranciers, Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard, Rabobank, Accon en afnemer Veiling Zaltbommel. Een spannend project ook, omdat in de koelcel 2,2 miljoen aardbeienplanten lagen te wachten. Een nat voorjaar en een zeer hete zomer maakten de uitdaging nog groter. "De eerste aardbeien kleuren, ons doel is bereikt", zegt financieel directeur Boudewijn van der Wal trots.

Volumestrategie

Met de nieuwbouw wil Dutch Berries de Europese markt in het voor- en najaar voorzien van verse aardbeien. Het doel is om de Spaanse aardbei in deze perioden te verdrijven met duurzaam geteelde aardbeien 'van Hollandse bodem'. Marktgerichte volumeproductie tegen een lage kostprijs, is de strategie. Het bedrijf is al GlobalGAP gecertificeerd. Een traject om in de nabije toekomst ook aardbeien met PlanetProof te kunnen leveren is inmiddels onder begeleiding van Veiling Zaltbommel gestart.
Het ras is Elsanta, al experimenteert Dutch Berries ook met andere rassen. Zo werd in een kleine kas van 2,5 hectare een doordrager getest, maar stopte deze tijdens de hete zomer met doordragen. "Toen zijn we weer teruggegaan naar Elsanta, omdat die toch wat zekerder en betrouwbaarder is qua productie", aldus Van der Wal.
De nieuwe kas vroeg een investering van bijna 40 miljoen euro, waarvan de Rabobank bereid was 30 miljoen te lenen. Wel vond de bank het bedrijf te kwetsbaar met alleen oprichter en directeur-grootaandeelhouder Gijbert Kreling (57) aan de leiding. Hij besloot daarom Van der Wal als tweede man in de directie te benoemen.

Oogstrobot

Een belangrijk vraagstuk blijft de arbeidsvoorziening. "Het is van het grootste belang dat er spoedig een gedegen beleid wordt vastgesteld door gemeente en bevestigd door de provincie voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Zoals bekend willen we graag de 3x winst-optie realiseren. Die bestaat uit het zo min mogelijk overlast bezorgen in de dorpen, een goede huisvesting voor medewerkers, zo dicht mogelijk bij het bedrijf, zodat men graag weer terugkomt. Wat het rendement op het bedrijf verbetert door de inzet van steeds meer ervaren arbeidsmigranten", aldus Van der Wal in zijn speech.
De kwestie is nu voorlopig opgelost met de bouw van zes woonunits op de andere locatie van 7 hectare. De buurman van die locatie maakte daar bezwaar tegen. "Maar we hebben een vergunningentraject doorlopen en netjes een haag geplant. Inmiddels staat zijn huis te koop." Van der Wal voegt er aan toe dat de Poolse medewerkers in de toekomst mogelijk - deels of geheel - worden vervangen door een oogstrobot, waar in verschillende landen aan wordt gewerkt. "Dit zou weleens een game changer kunnen zijn. Dutch Berries is hierop voorbereid."

Maatschappelijke reacties

In de toekomst kan de kas nog uitbreiden met 8 hectare. Bezwaarmakers tegen deze toekomstige uitbreiding werden eerder dit jaar door de Raad van State afgewezen. "De omgeving moest even wennen aan de grote kas. De maatschappelijke reacties waren overwegend positief, maar ik constateer dat de pers vaak de negatieve kant op zoekt. Dat is wel eens lastig manoeuvreren. Dan wordt er veel over je gesproken, maar weinig met je gesproken", aldus Van der Wal.
Op 13 augustus werden de eerste aardbeien in de kas geplant. Tijdens de opening op 21 september reed oprichter Gijbert Kreling met zijn vrouw en het eerste kistje aardbeien in een klassieke auto spectaculair de schuur vol genodigden binnen. De opbrengst van de veiling van het eerste kistje - 5.820 euro - ging naar een goed doel. De opening en aansluitend de open dag werden bezocht door circa 500 belangstellenden.


Kerncijfers Dutch Berries:

 • investering: 40 miljoen euro
 • startdatum nieuwbouw: 7 maart 2018
 • kasoppervlak: 20 hectare
 • lengte goten: 200 kilometer
 • lengte verwarmingsbuizen: 400 kilometer
 • volume waterbuffertank: 5,5 miljoen liter
 • warmtecapaciteit gasketel: 19.000 KW
 • aantal aardbeienplanten: 2,2 miljoen
 • oogstvolume voorjaar (streven): 1.800 ton (10 kilo per m2)
 • oogstvolume najaar (streven): 900 ton (5 kilo per m2)
 • plantdatum: 13 augustus
 • ras: Elsanta

Tekst/foto's: Mario Bentvelsen.

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd