Door de ademhaling van bloemen te beperken, verouderen ze nauwelijks tijdens vervoer. Bloompost gebruikt dit principe bij verzending van boeketten via de post. Maar de ambities van eigenaar Dave van Stijn gaan verder: ontwikkeling van nieuwe markten op basis van lange houdbaarheid.

Het is zo’n leuk idee: iemand verrassen met een onverwacht boeketje. Maar als die persoon niet thuis is wanneer het wordt bezorgd, ontstaat al snel allerlei rompslomp. De bezorger moet terugkomen of de ontvanger moet het ergens ophalen. Het is veel gemakkelijker als het boeket ook bij afwezigheid kan worden bezorgd: gewoon door de brievenbus. Dat is het idee achter Bloompost.
“We zoeken naar manieren om bloemen lang vers te houden en te verpakken zonder water. Zo kun je allerlei nieuwe markten aanboren”, zegt eigenaar Dave van Stijn. De droge verzending van kleine boeketten die door de brievenbus kunnen, is nog maar het begin. Hij ziet nog veel meer mogelijkheden.
Van Stijn heeft een achtergrond in de e-commerce: “Toen ik de Nationale Tijdschriftenbon had verkocht, was ik op zoek naar nieuwe mogelijkheden en botste ik toevallig tegen de technologie van Perfotec om bloemen, groenten en fruit langer vers te houden, inmiddels bekroond met verschillende innovatieprijzen”, vertelt hij. Niet gehinderd door enige kennis zag hij meteen tal van mogelijkheden, waarvan Bloompost in Velp de eerste succesvolle uitwerking is.

Gewenste zuurstofgehalte

Het principe achter de verlenging van de houdbaarheid is simpel, de uitvoering complex. “Bloemen verbruiken zuurstof voor hun ademhaling; daardoor verouderen ze. Wij zijn met de respiratiemeter van Perfotec in staat om dat verbruik vast te stellen. Het is steeds verschillend en afhankelijk van soort, cultivar, omgevingstemperatuur, seizoen, teeltomstandigheden en dergelijke. Vervolgens brengen we de bloemen in slaap, door het zuurstofgehalte in de verpakking te verlagen tot het gewenste niveau”, vertelt hij.
Een inpakmachine verpakt de boeketten en schiet er meteen gaatjes in met een laser. Na elk gaatje maakt een camera een foto van de opening, die nooit precies hetzelfde is omdat de folie niet vlak is. Op grond van die bepaling worden de volgende gaatjes erin geschoten. De bloemen nemen de aanwezige zuurstof in de verpakking snel op door hun ademhaling. De aanvoer van nieuwe zuurstof is echter zeer gering door het beperkte aantal gaatjes. “Op grond van de respiratiemeting en kennis over het gedrag in de verpakking kunnen we het zuurstofgehalte op het gewenste percentage houden. De bloemen krijgen zo exact voldoende zuurstof om in leven te blijven, maar te weinig om zich door te ontwikkelen. Ze vallen als het ware in slaap. Zo verouderen ze nauwelijks en kunnen ze lang worden vervoerd”, aldus Van Stijn.

Perforeren op actuele metingen

Dat maakt het onder andere mogelijk om kleine boeketten per post te sturen, zoals tulpen, rozen, amaryllis of gemengde boeketten. Zolang ze maar in een doos passen die net door de brievenbus kan. Het loopt als een trein: Bloompost heeft inmiddels vijftig medewerkers. Behalve via de eigen website verzendt het bedrijf voor Greetz, marktleider voor cadeautjes via internet. Ook ah.nl, de snel groeiende webwinkel van Albert Heijn, maakt sinds mei gebruikt van de technologie om bloemen zonder water met de boodschappen thuis te kunnen bezorgen. “Wij helpen om de afstand naar de consument te overbruggen zonder lastige nathoudmiddelen zoals sponsjes of watertuitjes”, zegt hij.

Veel positieve ervaringen

In het verleden zijn soortgelijke concepten met geperforeerde folies wel uitgeprobeerd, bijvoorbeeld tulpen in folies van Amcor. Dat was geen succes. “Het kwam doordat de folie voorgeperforeerd was en niet afgestemd op de specifieke (en met de temperatuur wisselende) behoefte van het boeket. Hier perforeren we elke folie ‘real-time’, gebaseerd op actuele metingen waarbij we de condities van de koelketen simuleren. Op grond van heel veel metingen weten we hoe een soort zich bij een bepaalde temperatuur gedraagt en ook hoe dat per seizoen varieert.”
Verder is in vergelijking met het verleden de verkoop van bloemen via internet sterk gestegen en die moeten allemaal worden vervoerd om bij de consument te komen.
Op de website staan heel veel positieve klantervaringen, maar natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. “Botrytis bijvoorbeeld heb je nooit helemaal in de hand; er zit variatie in het product zelf en je bent afhankelijk van het functioneren van PostNL. Als er iets mis gaat, herstellen we dat meteen”, geeft hij aan.

Verkoop in slapende toestand

Van Stijn ziet de brievenbusbloemen als de eerste fase in zijn plannen: “We hebben laten zien dat het kan, bezorging van verse bloemen in Nederland, Duitsland en de UK zodanig dat ze daarna nog een vaasleven van negen dagen hebben. Dat gaan we nog doorontwikkelen, maar ondertussen zijn we al met fase twee bezig: transport en verkoop van bloemen zonder water. Een voorbeeld daarvan is de internetverkoop van Albert Heijn, maar je kunt ook denken aan de supermarkten zelf. Nu staan daar nog bloemen in wateremmers. Op deze manier hoeft dat niet meer. Je kunt tot andere manieren van verkoop komen en tot andere producten. Irissen bijvoorbeeld zijn lastig te verkopen in de winkel omdat ze zo snel openbloeien. Je zou één bos irissen kunnen presenteren in een display en de bloemen verkopen in slapende toestand in folie.”
Ook wil hij de oceaan over: langeafstands vervoer van bijvoorbeeld bloemen uit Ecuador, of juist Europese bloemen voor de Amerikaanse markt. Dat zal dan meer vergen dan bloemen in slaap brengen. Hij verwacht dat met ethyleenvangers veel van de dreigende veroudering is te remmen.

Waarde aan loyaliteit

Zijn achtergrond helpt om fundamenteel anders tegen de bloemenhandel aan te kijken. “In de e-commerce is het gebruikelijk om eerst te delen om daarna te kunnen vermenigvuldigen: partnerschap is dus heel belangrijk. Wij betrekken telers, handel en retail heel nauw bij onze plannen. Ze hebben allemaal belang bij het vergroten van de markt en zijn bereid mee te investeren. Van de andere kant staan bij ons kwaliteit en relatie centraal. Onze telers zijn niet afhankelijk van dagprijzen. Ze weten voor de kerst al wat ze voor hun valentijnbloemen krijgen.” Bij elk product op de website staat de teler die het heeft geleverd, compleet met foto.
Van Stijn heeft geen goed woord over voor handel die alleen gericht is op de allerlaagste prijs: “Telers moeten soms voor een appel en een ei produceren en niet verkocht product wordt op hen verhaald. Deze technieken maken het mogelijk aan dat systeem te ontsnappen en de nadruk te leggen op kwaliteit en groei van de afzet; niet op de laagste kosten.”
“Wij werken uitsluitend met Fair Flowers Fair Plants: wij willen geen geld verdienen aan iets waar iemand anders minder van wordt. De vertrouwensrelatie met de teler is voor ons heel belangrijk: wij zijn voor eerlijk zaken doen. Inmiddels doen we bijvoorbeeld heel veel rozen en we worden vaak benaderd door iemand die het goedkoper kan. Maar wij hechten aan loyaliteit, niet aan bodemprijzen. We houden de aanvoerders die ons vanaf het begin hebben gesteund.”

Goed testmiddel

Het bedrijf zit in Velp, bewust dicht bij de Duitse grens om grote zakelijke klanten daar snel te kunnen beleveren. Maar eigenlijk zou het inpakken ook dicht bij de teler of op de veiling plaats kunnen vinden. “Een formule à la de Copyshop. Het is gepatenteerde technologie die niet gebonden is aan deze plek. Een rozen- of amaryllisteler zou het boeket zelf in de folie kunnen verpakken en in de doos doen, terwijl wij de webshop beheren.”
De webshop is een goed testmiddel om te zien wat aanslaat bij deze manier van verzenden. Het bedrijf verzamelt veel data over klantvoorkeuren. Afgelopen Kerstmis bijvoorbeeld liep een kerstboompje, bestaande uit losse sparrentakken, opvallend goed.
“Wij laten op een aansprekende manier zien hoe je meerwaarde en nieuwe afzetmethoden kunt creëren. Dat kan ook het retailkanaal veranderen, waar het assortiment verschraald dreigt te raken. Houdbare bloemen openen heel andere markten. In andere industrieën is dit al veel gebruikelijker: bij de Engels ketens Tesco en Marks & Spencer zijn lang houdbare blauwe bessen, avocado’s of gemengde sla in ademhalingreducerende verpakking al standaard.”

Tekst: Tijs Kierkels, beeld: Wilma Slegers