Royal Pride is een van de weinige bedrijven in Nederland die het Milieukeur mag voeren. Mede daarom ligt de lat op het gebied van voedselveiligheid erg hoog. “Stap 1 in het streven naar zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen, is zorgen dat je geen ziekten in het gewas krijgt. Een goed klimaatcomputersysteem, waarbij op alle factoren goed te sturen is, is daarbij van essentieel belang”, aldus tomatenteler Frank van Kleef.

Royal Pride stapte kort geleden over op het klimaatsysteem van Priva. Van Kleef legt uit waarom: “Qua ontwikkelingen is de Connext van Priva veel verder dan andere systemen. Het stelt ons in staat om energiezuiniger te telen, maar ook om qua productie stappen te maken. Op die manier kun je een dergelijke investering goed terugverdienen. Het nieuwe systeem heeft ook een plus op het gebied van voedselveiligheid, want een goed teeltklimaat geeft gezondere planten met een hogere weerbaarheid.”
Het is een essentieel aspect van de bedrijfszekerheid die Royal Pride voortdurend nastreeft. “Op dat gebied zijn we erg ver. Bij de huidige schaalgrootte van tomatenbedrijven als dat van ons, is die zekerheid heel erg belangrijk. Niet voor niets hebben we bij de overschakeling op het nieuwe klimaatsysteem een lus gemaakt, zodat we altijd over een gewenste back-up kunnen beschikken.”

Ontwikkeling HNT is veelbelovend

Technische ontwikkelingen blijven van toegevoegde waarde, maar Frank van Kleef gelooft niet dat automatisering het vakmanschap in de toekomst overbodig maakt. “De beoordeling van de teler blijft altijd erg belangrijk.” Op het bedrijf van Royal Pride in Middenmeer zijn 3.500 sensoren geïnstalleerd om van alles en nog wat te kunnen meten. “Maar het is en blijft de teler met zijn groene vingers die het beste kan beoordelen of een plant het naar zijn zin heeft.”
Dat neemt niet weg dat Van Kleef, mede door de technologische ontwikkelingen, zijn werkwijze in de afgelopen 20 jaar regelmatig heeft aangepast. “Een ontwikkeling als Het Nieuwe Telen is veelbelovend, maar is voortdurend in beweging, want de techniek staat niet stil. Feit is wel dat we 20 jaar geleden 40 kg tomaten per meter teelden met 60 kuub gas en tegenwoordig 70 kg met slechts 35 kuub.”

Bron/beeld: Priva/The Grower Files