Kassenbouwer Van der Hoeven realiseert in het Australische Port Augusta een innovatief glastuinbouwproject. Het complex, met een totale oppervlakte van 140.000 vierkante meter, gebruikt voor de elektriciteit-, warmte- en zoetwatervoorziening uitsluitend zonnewarmte en zeewater.

De Australische teler Sundrop Farms wil in de nieuwe kas tomaten, courgettes en andere groenten produceren op een duurzame manier, zonder chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het Deense bedrijf Aalborg CSP bouwt voor de Australische kas een grote zonnecentrale. Hierin richten 23.000 duizend draaibare spiegels zonlicht op een centrale toren. De hitte die hier ontstaat gebruikt Sundrop om stoom van te maken. Daarmee wekt de groenteteler zijn eigen elektriciteit op.
De overgebleven warmte zet het bedrijf in om zeewater te ontzouten, zodat het ook voor gietwater zelfvoorzienend is. Het zeewater is afkomstig van de Spencer Bay, vijf kilometer van de bouwlocatie. De warmte die na de elektriciteitsproductie en het ontziltingsproces overblijft, gebruikt Sundrop voor de verwarming van de kassen in de winter en tijdens koude zomernachten.

Geïntegreerd energiesysteem

“Dit geïntegreerde energiesysteem is wereldwijd het eerste in zijn soort”, zegt Svante Bundgaard, CEO van onderaannemer Aalborg CSP. “Het is een slimme methode om verschillende energiebehoeften te vervullen. Het bespaart geld en voorkomt CO2-uitstoot.”
Het project is nu circa 10 maanden ‘under construction’. In oktober 2016 zal het € 103 miljoen kostende complex in gebruik worden genomen. De kas moet jaarlijks 15 ton verse groenten gaan produceren voor de Australische consument.

Bekijk hier de laatste video over het Sundrop Farms Port Augusta Expansion Project 2.

Bron: Aalborg CSP/Van der Hoeven, beeld: Sundrop Farms