Nederland is terecht trots op haar precisielandbouw-databoer Van den Borne en de Kompano tomatenbladbreekrobot. John Bolte, lector smart sensor systems aan de Haagse Hogeschool, roemde onlangs in zijn inaugurele rede de precisie van autonoom rijdende landbouwvoertuigen en gaf aan dat we daar voor zelfstandig rijdende auto’s nog wat van kunnen leren. Mooie opsteker, toch?

Dezelfde hogeschool had al een aardig werkend prototype draaien van een kopdiktemeter voor, jawel tomaat, die tot op 1 of 2 micron nauwkeurig de kopdikte kan meten in de kas, dag en nacht. En dat zonder stress te veroorzaken, zodat de meetveldjes ook echt representatief blijven gedurende de hele teelt. Nu nog even automatisch de juiste meetplaats bepalen, zullen we maar zeggen. Binnenkort zijn vast de eerste resultaten van dit SCOUT-project te zien.

De wereld om ons heen is flink in beweging. Als we even niet opletten, worden we links en rechts ingehaald. In Hamburg is een ondernemer, die groot geworden is in pizza en pasta, op het idee gekomen in een vertical farm met dryponics te gaan telen. Dryponics zult u zeggen, wat is dat nu weer? In Japan gebruiken ze de technologie om er de lekkerste tomaten mee te telen.

Onze meetboxen hangen eenzaam in een hele grote kas aan een draadje in een steeds sneller draaiende wereld van Internet of Things. Sensirion bijvoorbeeld maakt een leuke gadget, die net zo goed temperatuur en luchtvochtigheid meet. Vanuit de productinformatie lijkt het ding volstrekt ongeschikt voor gebruik in de tuinbouw. Open printplaat, kan niet werken. Na een tijdje proberen in onze schooltuinkas, dat ging goed, dachten we over te moeten gaan op het serieuzere werk in onze steknevelinstallatie bij >96% RV. Na drie weken was-ie dood. Nou ja, de batterij bleek leeg…

Instituten als TNO en IMEC (in Holst verenigd) houden zich ook bezig met het ontwikkelen van sensoren voor het meten van vluchtige stoffen die de plant als stressreactie kan uitscheiden in de lucht of voor ion-specifieke metingen in oplossingen. In een Belgisch-Nederlandse samenwerking GROW! gaan we zien of de tijd nu rijp is voor toepassing van deze technologie in de praktijk.

En Salah Sukkarieh, wat heeft die er dan mee te maken? Deze, in Nederland onbekende onderzoeker, die internationaal expert is in onderzoek, ontwikkeling en commercialisatie van veld-robotsystemen, Professor of Robotics and Intelligent Systems, Associate Dean (Industry and Innovation), Director of Research and Innovation at the Australian Centre for Field Robotics, Program Lead Rio Tinto Centre for Mine Automation en Program Lead HICRIS and Farm Automation, heeft met zijn team leuke dingen gedaan in fruit en vollegrondsgroenten. Als je zo amandelen in een boomgaard kunt monitoren, moet dat in tomaat of paprika toch niet heel moeilijk zijn, zou je zeggen. Misschien toch maar even kijken dan (zie onder).

Niet alleen in de sfeer van de cross-overs, maar ook binnen de sector zelf, bijvoorbeeld aan de andere kant van de wereld, zijn veel leuke ontwikkelingen te ontdekken. Dank je wel, Salah Sukkarieh!

Jasper den Besten, Lector Nieuwe Teeltsystemen HAS Hogeschool