De teelt van Polygonum onder glas voor de productie van natuurlijke indigo is in Nederland (nog) niet rendabel, blijkt uit een proef bij Wageningen Plant Research in Bleiswijk.

In India, China en Japan wordt indigo al eeuwenlang als natuurlijke kleurstof gebruikt. Tegenwoordig wordt er vooral geverfd met chemische kleurstoffen. Maar de vraag naar natuurlijk indigo neemt snel toe. De consument anno 2018 wil graag een duurzame spijkerbroek, die gekleurd is met natuurlijk indigo. Een kans voor de tuinbouw?

Natuurlijk Gekleurd

Filip van Noort, onderzoeker van Wageningen Plant Research in Bleiswijk is betrokken bij het project Natuurlijk gekleurd. Binnen dit project wordt onderzocht of het lucratief is om natuurlijke indigo uit planten te halen die in een kas zijn geteeld. Het onderzoek startte een tijd geleden met het verzamelen van verschillende soorten indigo planten. Hieruit kwam de Polygonum qua teelt als beste naar voren. “De plant zaait gemakkelijk, vermeerdert snel en groeit weelderig, bijna onkruidachtig”, zegt Van Noort.
De volgende stap was om kijken hoeveel indigo er in het blad zit, of het gewas jaarrond in de kas geteeld kan worden en of dit een goede kwaliteit indigo oplevert. Op basis van deze onderzoeksresultaten kan worden beoordeeld of de teelt van indigohoudende planten in een ‘warme’ kas een goede businesscase kan zijn.

Opbrengst

“We zijn tot de conclusie gekomen dat je Polygonum wel in de kas kunt telen. Maar de prijzen voor natuurlijk indigo zijn zo laag, ze wegen nu niet op tegen de kosten om het in een kas te telen. Ook leveren de planten nog te weinig indigo op. Het is nu nog geen rendabele teelt voor de Nederlandse kwekers.”
Dus voorlopig geen spijkerbroeken die gekleurd zijn met natuurlijke Nederlandse indigo. Maar Filip ziet wel mogelijkheden voor de toekomst: “In Japan telen ze indigo van maart tot november buiten. Het klimaat is daar vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. Dus we hebben besloten om met Polygonum door te gaan, maar dat we het onderzoek buiten voortzetten. Tijdens deze nieuwe proef kijken we hoeveel gewas er buiten geteeld kan worden en welke kwaliteit indigo er vanaf komt.”

Consortium

Binnen het project werkt een consortium van bedrijven met elkaar samen: TNO, Wageningen UR Glastuinbouw, FeyeCon, Indigo People, ExPlants Technologies, Holland Biodiversity, LKP Plants en Elstgeest Potplanten. Vanuit het consortium is al gesproken met een potentiële afnemer. “Deze jeansproducent was enorm geïnteresseerd in ons onderzoek. Hij wil graag een kilo Nederlandse indigo, zodat ze met hun jeans kunnen testen of het werkt. Aan ons de schone taak om die kilo indigo te oogsten met de buitenteelt.”

Buitenteelt

Het is volgens Filip moeilijk in te schatten hoeveel planten er geteeld moeten worden voor een kilo, omdat je aan de plant zelf niet kunt zien hoeveel indigo erin zit: “Ik ga ervan uit dat we voor een kilo aardig wat planten nodig hebben. Maar de buitenteelt van indigo is niet ingewikkeld. De grote vraag is of we het economisch op kunnen nemen tegen de natuurlijke indigo uit het buitenland. Als we voldoende indigo kunnen telen van een goede kwaliteit en tegen een lage prijs, zie ik kansen voor de teelt van indigo in Nederland. Dan draag ik in de toekomst de eerste spijkerbroek die geverfd is met Nederlandse – natuurlijke – indigo!”

Bron: Greenport Aalsmeer. Foto: handmatige productie van indigo in China (stock).





Gerelateerd