Voor telers die vooruit kijken

‘In Nederland is nog volop potentie voor consumptiestijging’

Bramenteler Bert-Jan Pippel uit Haaften
373 0
‘In Nederland is nog volop potentie voor consumptiestijging’

Een zure braam is niet te pruimen en mooi zwart betekent nog niet altijd een goede smaak. De plukkers moeten daarom iedere dag scherp blijven. “Snel oogsten is goed, maar niet ten koste van smaak”, vertelt eigenaar Bert-Jan Pippel in het Betuwse Haaften. Daarom werkt hij met vast personeel; Poolse vrouwen die pas na maanden plukken ervaringsdeskundige zijn.

Met 2,5 ha onder glas en 6 ha buitenteelt is Pippel een van de grootste bramentelers van ons land. Het nationale areaal aan bramen is zo klein (50 ha) dat iedere uitbreiding direct invloed heeft op de prijs. Hij heeft als voordeel dat zijn vitaminebommen in de schappen van alle vestigingen van Albert Heijn liggen.

“Lichtpuntje in de ‘donkere’ wereld van de braam is dat de consumptie in Nederland nog ieder jaar toeneemt. Maar de 17 gram per hoofd van de bevolking jaarlijks, haalt het nog lang niet bij de 100 gram in Engeland”, stelt de teler. Tegelijkertijd betekent dit wel dat er nog volop groeipotentie is bij dit lastig te telen stuk zachtfruit.

Tekst: Gert Janssen. Foto’s: Vidiphoto.

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd