Voor telers die vooruit kijken

Onderzoek naar ‘eetbare’ orchidee

Onderzoek naar ‘eetbare’ orchidee

In Turkije en Griekenland wordt Salep geproduceerd van de knollen van diverse typen terrestrische orchideeën. Bedrijven gebruiken het voor de productie van warme dranken, ijs of traditionele medicijnen.

Voor een kilo Salep zijn 1.000-4.000 knolletjes uit de natuur nodig. Uit onderzoek blijkt dat diverse soorten beginnen te verdwijnen en met uitsterven worden bedreigd. In samenwerking met Hogeschool Leiden en Naturalis Biodiversity Center, enkele telers (Elstgeest Potplanten, GOVA en Phytesia) en de Club van 100 zijn we daarom een onderzoek gestart. Doel is om alternatieven te bieden om het ‘oogsten’ uit de natuur te voorkomen Op dit moment worden diverse soorten Europese orchideeën gekweekt om de mogelijkheden van een duurzame kasteelt verder te verkennen voor de diverse soorten. We werken met vegetatief materiaal uit de weefselkweek en oudere, bloeiende planten. Verder wordt er ook gewerkt aan het meten van inhoudsstoffen van knollen van diverse orchideeënsoorten.

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd