Voor telers die vooruit kijken

2018 Recordjaar voor groente- en fruithandel

359 0
2018 Recordjaar voor groente- en fruithandel

Met nieuwe import- en exportrecords bewezen Nederlandse handelsbedrijven ook in 2018 wereldspeler te zijn in verse groenten en fruit. De importwaarde steeg met 5 procent naar € 7,6 miljard en de exportwaarde ging met vier procent omhoog naar € 11,3 miljard. Het afgelopen jaar was de exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk € 1,2 miljard, waardoor de Brexit de gemoederen flink bezig blijft houden.

Heel Europa kampte tijdens de zomermaanden met hoge temperaturen en droogte. Dit had voor een aantal producten zijn weerslag op de opbrengst. Tegenover een sterk lagere uienoogst stond een goed jaar voor de komkommertelers, met hogere productprijzen.

VK tweede exportmarkt

De omzet naar Duitsland groeide met 6 procent en de export naar het Verenigd Koninkrijk steeg tot € 1,2 miljard. Het VK is de tweede afzetmarkt voor Nederland met een aandeel van 10 procent. De sterkste groei vond daar plaats in mei en juli. De top-5 -tomaat, ui, paprika, komkommer en peer- is goed voor bijna zeventig procent van de totale export. De groente- en fruitsector doet er alles aan om de export ook na de Brexit op 31 maart zo soepel mogelijk te laten doorlopen. Frankrijk (+10%) en Spanje (+12%) importeerden eveneens meer uit Nederland. Beide landen kochten meer uien en avocado’s.

Grote stijging fruitexport

Bijna 90 procent van de export wordt verkocht in landen binnen de EU. Met een sterk versnetwerk weet de Nederlandse groente- en fruitsector haar rol als importeur goed te vervullen. Nederlandse exportbedrijven voegen bovendien waarde aan de producten toe door deze bijvoorbeeld te rijpen waardoor ze ready-to-eat worden geleverd. De Nederlandse exporttoename komt vooral voor rekening van fruit met een stijging van 8 procent. Appel, druif, banaan, avocado, blauwe bes en framboos lieten een sterke waardestijging zien. De exportwaarde van verse groenten zat op hetzelfde niveau als in 2017. De tomaat voert de exportranglijst aan met grote voorsprong.

Perenexport China in de lift

De top-3 exportmarkten buiten de EU bestaat uit Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten. De export van Nederlandse peren naar China, Noorwegen en Kazachstan zit in de lift: in 2018 is de grens van 2.000 ton peren naar China gepasseerd. Bijna tweederde van de import komt van buiten de Europese Unie. Druiven uit Zuid-Afrika, appels uit Chili en bananen uit Costa Rica en Ecuador zijn de grote groeiers.

Diagram: GroentenFruit Huis.

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd