Voor telers die vooruit kijken

‘Twee miljoen saintpaulia’s per jaar in twaalf kleuren’

Kamerplantenteler Mardieke Wolters-Rikken
425 0
‘Twee miljoen saintpaulia’s per jaar in twaalf kleuren’

Vrijwel heel Europa is er dol op, maar in Nederland wordt de saintpaulia, oftewel Kaaps viooltje, weggezet als ‘oude wijvenplant’. En dat is vreemd, want de fris ogende, fleurige en gevarieerde kamerplant mag er best zijn.

Dat vinden zeker ook de telers Mardieke Wolters-Rikken en Michel Rikken van teeltbedrijf De Bunder uit het Gelderse Oosterhout. “We produceren jaarrond zo’n twee miljoen planten in twaalf kleuren, die via de verschillende bloemenveilingen de Europese markt bestormen”, zegt Mardieke. Dat doen broer en zus Rikken – derde generatie plantenkwekers – al vanaf begin jaren ‘80. Eerst met hun ouders en nu samen.

Slechts een handjevol collega’s is nog over. “Desondanks zien nog steeds nieuwe soorten en kleuren het licht en gaan de planten onder zelfbedachte en exclusief klinkende (kinder)namen de Europese markt op.” Tussen de uit Indonesië en Zimbabwe geïmporteerde stek en de consumentrijpe kweek zit zo’n vier maanden. “En daarna kan Europa er van genieten. Wonderlijk genoeg is het Kaaps viooltje zelfs een enorme hit op Klusjesmannendag in Polen.”

Tekst: Gert Janssen. Foto’s: Vidiphoto.

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd