Elke ouder zal het herkennen: de periode dat kinderen opvallend vaak zeggen: ‘Lust ik niet’. En net zo opvallend: dat gebeurt het meest bij groenten. Terwijl onomstotelijk vaststaat dat groenten essentieel zijn in een gezonde voeding, lijken veel kinderen er aanvankelijk een bijna natuurlijke afkeer van te hebben. Ze moeten sommige dingen echt leren eten en waarderen. Astrid Poelman heeft voor haar promotieonderzoek aan Wageningen UR op een rij gezet hoe dat komt.

Poelman suggereert vervolgens manieren om kinderen meer aan de groenten te krijgen. Kinderen hebben een aangeboren voorkeur of afkeer van bepaalde smaken. Baby’s houden van zoet en niet van bitter en zuur. Vrij spoedig leren ze ook zoute smaken waarderen. Het rare is dat de smaak van groenten niet zo goed past bij die aangeboren voorkeuren. In vergelijking met andere productgroepen zijn groenten relatief bitter en hard. Daarentegen scoren ze relatief laag op zoetheid, zoutheid of de hartige umami-smaak. Ook zorgen ze niet voor een ‘vet mondgevoel’. Juist allemaal eigenschappen waar kinderen van houden. Bij proeven in verschillende landen waar ze zelf hun eten mochten uitzoeken, kozen kinderen consequent voor dierlijke en zetmeelproducten. En nauwelijks voor groenten.

Groentenconsumptie

Groenten eten moet dus worden aangeleerd en Poelman heeft onderzocht hoe dat het beste kan. De manier van bereiden blijkt nogal wat uit te maken. Kinderen houden niet van kort gekookte groenten; met roerbakken of wokken doe je ze geen plezier. Ook een sterke geur en aangebakken delen waren reden tot afkeer. Verder leidt heel lang koken evenmin tot een resultaat dat kinderen waarderen.

Dus een gemiddelde kooktijd, waarbij de groente gaar is maar wel nog zijn stevigheid behoudt, is de beste aanpak. Zowel stomen als koken kan tot het gewenste resultaat leiden. Groenten met een aparte kleur, zoals groene bloemkool of gele courgette, wekten in elk geval de belangstelling op om het eens te proberen. Ook gemengde gerechten leiden tot meer groentenconsumptie, evenals gebruik van sausen en andere smaaktoevoegingen. En verder blijft het toch een kwestie van stug volhouden en blijven aanbieden. Variatie in groenten en bereidingsmethoden helpen daarbij.

Download het proefschrift Understanding and changing children’s sensory acceptance for vegetables.

Tekst: Tijs Kierkels. Foto: stock.