Voor telers die vooruit kijken

Wachten op ‘Eureka’

121 0
Wachten op ‘Eureka’

Als er één ding duidelijk is rondom de energietransitie, dan is het dat je er als teler geen energie van krijgt. Wachten is alles wat ons momenteel rest. Deze week hebben we de jaarlijkse vergadering van de Warmterotonde Wilgenlei. Ik mag daar voorzitter van zijn met als taak om de leden bij te praten over de ontwikkelingen en de koers voor de toekomst. Wat een dankbare taak zou moeten zijn, is momenteel vooral een ondankbare opdracht. Het liefst roep ik de leden vier keer per jaar bij elkaar, maar dan moet ik ook vier keer een ander verhaal vertellen. Er verandert zo veel en het gaat zo snel.

De focus voor ons warmtenet ligt op de haven van Rotterdam, maar daar beslissen ambtenaren de ene maand dat de leiding linksom Bleiswijk komt te liggen, om dat een maand later doodleuk te veranderen in rechtsom. Energie is een politiek spel geworden, waar je als ondernemer nauwelijks koers op kunt bepalen. Ik snap ook dat de handel in gas een wereldmarkt is, maar het opleggen van belastingen en het opdringen van de verlaging van ons energieverbruik wordt toch echt in Den Haag bepaald. Maandelijkse veranderingen maken het onmogelijk om je sommetjes te maken.

Hoe fijn zou het zijn als je zelf grip hebt op je warmte, je gas en je CO2? Is waterstof de sleutel naar een fossielvrije, rendabele toekomst? In België wordt gewerkt aan zonnepanelen die waterstof produceren. Is dat wellicht het ‘Eureka-moment’ waar we op zitten te wachten? Het is nu nog onbetaalbaar, maar kun je daar als warmtecoöperatie op termijn überhaupt wat mee? Reageren op kreten en speculaties, dat is toch geen verantwoord ondernemerschap?

Als de politiek echt wil dat we als glastuinbouw – en andere industrieën – serieuze stappen zetten, dan moeten ze een strak plan en een energieakkoord voor de komende twintig jaar presenteren. Dan hebben we een basis voor ons eigen energieplaatje. Tot die tijd is het een kwestie van wachten. Wachten op een heldere koers, wachten op nieuwe en betaalbare technologieën, maar wachten zit niet in onze glastuinbouwgenen en is bovendien niet zonder risico. Voor je het weet blijk je toch te lang te hebben gewacht.

Maikel van den Berg
Paprikateler in Bleiswijk

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd