Voor telers die vooruit kijken

Weerman Peter Kuipers Munneke bespreekt oorzaken klimaatverandering

Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
277 0
Weerman Peter Kuipers Munneke bespreekt oorzaken klimaatverandering

Klimaatonderzoeker, meteoroloog en weerman Peter Kuipers Munneke zal ingaan op de oorzaken van klimaatverandering tijdens de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019 op woensdag 9 januari in Keukenhof, heeft de organisatie bekend gemaakt.

Peter Kuipers Munneke doet sinds 2005 onderzoek als polair meteoroloog en is verbonden aan de Universiteit van Utrecht. Bij het grote publiek is hij bekend als presentator van het weer bij de NOS. Hij probeert te doorgronden hoe de ijskappen van Groenland en Antarctica afsmelten onder invloed van de opwarming van de aarde. De tuinbouw moet rekening houden met de gevolgen van klimaatverandering, die al merkbaar is door extreme weerssituaties, zoals droogte en hevige regenval. Hij geeft een voorzet hoe de tuinbouw zich kan aanpassen.

Genomineerden

Vier genomineerden maken kans op de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019. Dit zijn Anthura uit Bleiswijk, Dekker Chrysanten uit Hensbroek, Opti-flor uit Monster en Wim Peters Kwekerijen uit Someren. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in Keukenhof zal de winnaar bekend worden gemaakt. Tuinbouwondernemers die daar graag bij willen zijn kunnen zich aanmelden via de website www.tuinbouwondernemersprijs.nl.

Tuinbouwtransitie

Dit jaar staat de 33e uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs in het teken van ‘Tuinbouwtransitie: aanpakken geeft energie’. De organisatie koos voor dit thema als antwoord op de visie ‘Landbouw, natuur en voedsel: waardevol en verbonden’, die Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in september presenteerde. Zij ziet meerdere uitdagingen voor de tuinbouw, zoals het verminderen van de afhankelijkheid van gewasbeschermingsmiddelen en de omschakeling naar een klimaatneutrale tuinbouw.

Bron: Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs.

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd