De gemeente Westland werkt via het project BioBoost aan een biobased economie in de tuinbouw. De gemeente is lead partner van het samenwerkinsverband dat bestaat uit 9 partners uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en België. Doel van het project is om de ontwikkeling van een bio-economie in de tuinbouwsector te stimuleren.

Uitgangspunt van een bio-based economie is dat natuurlijke afvalstoffen worden gebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten. Een bio-based economie vermindert zo dus niet alleen de hoeveelheid tuinbouwafval, maar zorgt ook voor een vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen en grondstoffen.

Afval als grondstof

Momenteel worden al verschillende vormen van ‘afval’ uit de tuinbouw ingezet als grondstof voor nieuwe producten. Tomatenplanten worden na de oogst bijvoorbeeld gebruikt als grondstof voor dozen of pagina’s in boeken en auberginevezels vinden een nieuwe bestemming bij de fabricatie van gevelbeplating. Met het Europese project BioBoost neemt de gemeente Westland het voortouw om meer toepassingen te bedenken voor het gebruik van reststromen.

Andere projectdeelnemers

“De bedoeling is om met nieuwe producten te komen, zodat reststromen in plaats van een negatieve waarde een positieve waarde krijgen”, aldus een woordvoerster van de gemeente Westland. Naast de gemeente Westland doen ook het Belgische tuinbouwgebied Roeselare en de Engelse tuinbouwregio Lea Valley mee aan het project. Andere deelnemers van het BioBoostproject zijn onder andere Greenpack en Van Vliet Contrans.

Ontkroning

Greenpacks bijdrage aan het BioBoostproject bestaat uit het ontwikkelen van een machine die de kroontjes en steeltjes van tomaten kan halen. Miljoenen kilo’s tomaten die anders niet verkocht kunnen worden, kunnen dan toch voor andere toepassingen worden gebruikt. Van Vliet Contrans is betrokken bij de ontwikkeling van een machine die bepaalde stoffen uit planten kan halen om vervolgens te gebruiken in de papier-, diervoeder- of levensmiddelenindustrie. Andere gebieden waar de verschillende projectdeelnemers zoeken naar toepassingen voor de reststromen zijn onder andere de cosmetica, gezondheidzorg en natuurlijke gewasbescherming.

Subsidie

De kennis die de deelnemers aan het project opdoen, worden direct in de praktijk toegepast in gezamenlijke proefprojecten. Voor de uitvoering van deze proefprojecten en de overige werkzaamheden voor het project, ontvangen de deelnemers een kleine 3,4 miljoen euro Europese subsidie. Dat bedrag wordt door de provincies Zuid-Holland en West-Vlaanderen aangevuld tot ruim 5,8 miljoen euro.

Bron: Gemeente Westland/AD. Foto: Van Vliet Contrans.

Gerelateerd