World Economic Forum noemt op haar website de teelt van gewassen in wolkenkrabbers een mogelijke oplossing voor het wereldvoedselprobleem. Als voorbeeld noemt World Economic Forum de zogeheten ‘plantscrapers’ van het Zweedse bedrijf Plantagon; moderne wolkenkrabbers waarin verticaal geteeld wordt.

Hoewel de eerste plantscraper nog gebouwd moet worden, stipt World Economic Forum de enorme vertical farms al wel aan als mogelijke oplossing voor de wereldwijd groeiende vraag naar voedsel.

Prototype

Plantscraper probeert via crowdfunding aan voldoende financiële middelen te komen om het eerste prototype van de plantscraper te bouwen in Zweden. Deze eerste versie van de plantscraper krijgt de naam The World Food Building en moet als internationaal (voorbeeld)model voor industriële stadslandbouw dienen.

Hergebruik energie

Volgens Plantagon zijn grote besparingen mogelijk bij de teelt van gewassen in de plantscraper. Het Zweedse bedrijf verwacht dat het zestien verdiepingen tellende prototype jaarlijks 500 ton aan voedsel produceert. De helft van de gebruikte energie voor de teelt wordt daarbij hergebruikt voor het verwarmen van de het kantoorgedeelte van The World Food Building. Plantagon schat dat het met de teelt in de plantscraper 1.000 ton CO2-uitstoot en 50 miljoen liter water bespaart in vergelijking met traditionele landbouwmethodes.

Verandering

Stadslandbouw wordt al langer gezien als mogelijke oplossing voor de wereldwijd groeiende vraag naar voedsel. Het biedt verschillende besparingsmogelijkheden op het gebied van ruimte, energiegebruik en CO2-productie. Tot op heden waren de initiatieven op het gebied van stadslandbouw echter relatief kleinschalig. Plantagon wil daar verandering in brengen.

Oplossing

Plantagon ziet zelf ook veel potentie in de plantscrapers. “Onze verticale landbouwtechnologie is een oplossing voor de voedselcrisis die wordt veroorzaakt doordat onze menselijke bevolking zo snel groeit”, schrijft het bedrijf in een persbericht. “De wereldbevolking groeit, de wereld zelf niet en verticale landbouw zal het verschil maken.”

Bron: World Economic Forum. Foto/video: Plantagon