Voor telers die vooruit kijken

Noorse start-up ontwikkelt technologie om zuurstof aan gietwater toe te voegen

336 0
Noorse start-up ontwikkelt technologie om zuurstof aan gietwater toe te voegen

Een Noorse start-up heeft een nieuwe technologie gevonden om zuurstof te kunnen doseren aan gietwater. De ontdekking biedt perspectief voor de glastuinbouw, waarin voldoende zuurstof cruciaal is voor een goed wortelmilieu van de gewassen.

Het recent opgerichte bedrijf uit Noorwegen draagt de naam Nitox; een subtiele verwijzing naar de term ‘nitrox’, waarmee gasmengsels voor de duiksport worden aangeduid met een hogere zuurstofconcentratie dan normale perslucht.

Zuurstofrijk water

De naam van de Noorse onderneming past bij de werkzaamheden van de start-up: Nitox ontwikkelt systemen die stabiel super oxynated water met zuurstofgehaltes tot 160 mg/l kan produceren. Dit zuurstofrijke water kan in diverse sectoren een toegevoegde waarde leveren. Behalve de toepassing in de hoogwaardige glastuinbouw kan het zuurstofrijke water ook worden gebruikt als ingrediënt voor sportdrank met een versneld herstellingsvermogen of als medische toepassing.

Potentie glastuinbouw

Oriënterende studies in Noorwegen indiceren dat het super oxynated water van Nitox de gewasontwikkeling en kiemkracht positief beïnvloedt. Een Horizon 2020 fase 2 MKB-project valideert de duurzame technologie in de aankomende twee jaar. Hetzelfde project, dat een financiële omvang heeft van 2,5 miljoen euro, brengt de waterapplicatie in deze periode op de markt.

Bezoek aan Nederland

TNO heeft het management van Nitox uitgenodigd voor een bezoek aan het World Horti Center op 19 november. De kennisorganisatie wil de Nederlandse glastuinbouw zo de kans bieden om kennis te maken met de duurzame technologie van de Noorse start-up. Tijdens de bijeenkomst in het World Horti Center hoopt TNO de mogelijkheden voor samenwerkingsverbanden tussen Nitox en Nederlandse glastuinbouwbedrijven in kaart te brengen.

Aanmelden

Het bezoek van Nitox aan het World Horti Center vindt plaats op 19 november van 14.00 tot 17.00 uur. De Noorse onderneming geeft dan een korte presentatie over de technologie achter het systeem dat de productie van het zuurstofrijke water verzorgt, waarna er ruimte is voor vragen uit het publiek en discussies over de toepassingsmogelijkheden. TNO verwacht dat het evenement vooral interessant is voor telers die het rendement van hun productie proberen te verhogen, producenten van waterbehandelingssystemen en (turn-key) kassenbouwers. Aanmelden kan door een mail te sturen naar Egon Janssen van TNO.

Bron: TNO.

Geef commentaar

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd